Etiska regler
Direkt till reglerna
Så här arbetar vi med etikfrågor i STBU
Föreningens etiska arbete sker både inom styrelsen och genom vårt etiska råd.
Du som medlem kan vända dig till det etiska rådet för rådgivning och stöd kring etiska problem som uppstår i ditt arbete.
Du som klient kan vända dig till föreningen om du vill anmäla en behandlare som du tycker bryter mot de etiska riktlinjerna.
Du kan vända dig direkt till det etiska rådet som består av Manora Nyström och Lasse Hedlin.
Föreningen Sveriges tantrabehandlare och -utbildare hanterar ditt ärende med konfidentialitet och följer regler för GDPR.
Ditt/Dina meddelanden som inkommer till etikrådets mailbrevlåda (etik@sverigestantrabehandlare.se) kommer endast att finnas lagrad digitalt i etikrådets epost-tjänst.
Endast medlemmarna inom föreningens etikråd har via personliga lösenord tillträde till etikrådets epost-tjänst.
Ditt/Dina meddelanden kommer inte att delas/spridas/mailas vidare och inte heller att skrivas ut.
Efter att Ditt ärende har hanterats klart av etikrådet sparas Ditt/Dina ärendemeddelanden för framtida referens utifall Du senare kontaktar etikrådet i samma ärende.
OBS! Etikrådet är inte att jämföra med någon rättslig instans utan uppgiften är att vara rådgivande kring etiskt klientarbete. Etikrådet har inga juridiska befogenheter likt någon rättslig instans. Etikrådet kan utesluta medlem som bryter mot de etiska reglerna. Etikrådet hanterar inte frågor kring allmänt missnöje med sessioner, utan fokus är de etiska riktlinjerna.
Rådet uppmuntrar i första hand att du som klient vänder dig till medlemmen. Var gärna tydlig med vilka etiska riktlinjer du tycker att behandlare brutit mot. I de fall där det inte känns tryggt att kontakta medlemmen är du välkommen att kontakta etiska rådet.
Etiska regler för medlemmar i föreningen
Sveriges Tantrabehandlare och -utbildare
Våra medlemmar ska följa dessa etiska och samhälleliga regler.
Tantrabehandlande verksamhet omfattar stödjande, behandlande, utvecklande arbete med individer, par och grupper. I texten nedan avser ordet klient individ, par eller grupp.
Reglerna omfattar behandlingsrelationen, behandlarens ansvar, samhälle och företagande, workshops, kurser och festivaler samt hygien.
Reglerna är senast uppdaterade i April 2025.
Medlemmen och klientens behandlingsrelation och integritet
Medlemmen ansvarar för att klientrelationen är en professionell relation genom att:
Medlemmen har tystnadsplikt samt respekterar förtroende och skall hantera all information om klienten med konfidentialitet. Detta gäller vare sig medlemmen anförtrotts informationen i utövandet av behandlingen eller på annat sätt fått tillgång till den. Tystnadsplikten gäller även själva existensen av en klientrelation.
Medlemmen skall informera Klienten om att sekretessen kan brytas vid tillfällen då klienten bedöms som farlig för sig själv eller andra.
När man som Medlem rekommenderar en kund/klient vidare till annan behandlare/utbildare ber man klienten/deltagare om samtycke till att få förmedla relevant information till den Medlem/behandlare som man rekommenderar till.
Om Medlemmen önskar använda information om klienten t ex i ett föredrag eller i en skrift, skall alltid klientens godkännande inhämtas och anonymiteten bevaras när så önskas.
Medlemmen har under individuella sessioner klädesplagg som täcker könet.
Medlemmen skall följa diskrimineringslagen i enlighet med föreningens likabehandlingsplan.
Medlemmen skall visa respekt för klientens önskemål, behov, val och gränser. Vid minsta tveksamhet skall medlemmen stämma av med klienten, samtidigt som Medlemmen tar ansvar för att sätta och hålla terapeutiska gränser.
Medlemmen skall i enlighet med samtyckeslagen aktivt före, under och efter behandlingen uppmana klienten att kommunicera till/informera om vilka önskemål, behov/val och gränser som klienten har.
Medlemmen ansvarar för att det finns en tydlig struktur för behandlingen innehållande samtal före och efter behandlingen.
Medlemmens behandlingar skall alltid ha fokus på klientens utveckling. Medlemmens behandling syftar inte till att genomföra/uppfylla eventuella sexuella tjänster/behov.
Medlemmen skall vara medveten om och ta hänsyn till den bindning som uppstår i relationen klient – behandlare. Medlemmen får ej för egen fördel eller vinning utnyttja denna bindning i någon form.
Medlemmen initierar aldrig en familjär, vänskaps- eller sexuell relation med klienten under behandlingstiden och 6 månader efter avslutad behandling.
Medlemmen undviker att ta sig an klienter där familjära relationer finns. Om så är fallet, ansvarar medlemmen för att skydda klienten från utnyttjande och skada.
Medlemmens roll/ansvar som behandlare
Medlemmen inser sitt ansvar i behandlingen av klienter och arbetar alltid för klientens hälsa och välbefinnande. En session utgår alltid utifrån klientens behov och önskemål samt utifrån behandlarens expertis.
Medlemmen rekommenderar annan behandling när klienten så behöver, till exempel till hälso- och sjukvården eller annan behandlare.
Medlemmen skall kontinuerligt reflektera över sin kompetens, sina värderingar, sina egna drivkrafter och attityder och uppmanas dela/söka stöd/ ta professionell hjälp vid problem som kan påverka utövningen av behandlingarna.
Medlemmen skall ta hänsyn till sin kompetensnivå och kapacitet när hen åtar sig eller fortsätter ett uppdrag.
Medlemmen har ansvar för att vidmakthålla/utveckla sin kompetens via handledning, egen terapi/behandling och fortbildning.
När Medlem påbörjar en behandling behöver medlemmen ta reda på om Klienten har annan pågående- eller har behov av somatisk/psykisk behandling som kompletterar eller krockar med ditt och Klientens arbete.
Överenskommelse skall träffas mellan behandlare och klient vad gäller behandlingens längd, avslut, tider, avgift, betalningsrutiner, ledigheter och avbokningar från såväl behandlare som klient.
Medlem som dömts i domstol ansvarar för att informera föreningens styrelse, om domen gäller medlemmens utövande/roll som behandlare/utbildare.
Medlemmen och samhället
Medlemmen utgår ifrån föreningens likabehandlingsplan. När en anmälan görs till etikrådet skall framställan såväl som etikrådets ärendehantering hanteras sakligt och konkret och icke värderande.
Medlemmen har kunskap om de lagar och avtal som berör verksamheten.
Medlemmen har eget företag (F-skattsedel) eller har konsultuppdrag inom en anställning.
Medlemmen bör teckna/inneha en gällande ansvarsförsäkring.
Medlemmen marknadsför sig sakligt och korrekt med vilket avses att beskrivningarna av behandlingarna är tydliga/sakliga samt att inte utlova bot och resultat. Följer god företagssed.
Medlemmens roll/ansvar som workshopledare, utbildare och facilitator
Medlemmen ansvarar för de olika funktionerna genom att sätta agendan och tydliggöra uppdragen för assistenter, volontärer, medhjälpare och emotionell support (EMO) eller andra liknande roller där det finns en maktobalans.
Medlemmen bör vara medveten om sin egen maktposition i samband med rollen som workshopledare, utbildare respektive facilitator både i relation till deltagare och det team som satts ihop för att kunna genomföra uppdraget. Uppdraget är i stunden ett jobb som skall genomföras professionellt.
Medlemmen ansvarar för deltagarnas trygghet genom att teamet följer föreningens etiska regler.
Medlemmen och medlemmens team initierar aldrig en sexuell relation med deltagare under pågående workshop, utbildning eller festival. När medlemmen håller återkommande/kontinuerliga workshops eller utbildningar (ex tantrakvällar och årsprogram) så initierar medlem aldrig en sexuell relation med deltagare som aktivt deltar i aktiviteten.
När medlemmen och teamet håller en längre utbildning som kan liknas vid behandlande insatser, initieras aldrig en familjär, vänskaps- eller sexuell relation med deltagarna under utbildningen och 3 månader efter avslutad utbildning.
Om medlemmen eller någon i teamet har relationer sedan tidigare med någon av deltagarna bör intimt umgänge ske respektfullt och att man tar hänsyn till och prioriterar den uppgift man har ansvar för i teamet.
Om man ingår både i teamet och är deltagare, bör man helst göra workshopen tillsammans med någon i teamet för att undvika maktobalans. De som ingår i EMO-teamet har ett extra ansvar att aldrig göra en workshop med de deltagare som sökt dig i egenskap av EMO.
Gäller ej volontärer som har uppdrag som ej är förknippade med workshopens, utbildningens eller festivalens innehåll.
Assistenter som har i uppdrag att ersätta en deltagare på en workshop, kan göra workshopen fullt ut men bör fortsätta hålla space och göra uppgiften/aktiviteten för deltagarens skull och inte för egen skull dock behöver assistenten, precis som alla på plats, även respektera sina egna behov och gränser. Viktigt att vara medveten om sina egna skuggsidor.
Hygienregler
Medlem ser till att ha god hygien i möte med klienter i samband med klientarbete. Den materiel som medlemmen behöver använda sig av skall vara rengjorda/nytvättade.